Η Τεχνική Raku

Παλιά Ιαπωνική τεχνική, η οποία χρησιμοποιήθηκε για να καλύψει τις ανάγκες της τελετής του τσαγιού. Ο οικοδεσπότης και οι επισκέπτες αυτοσχεδιάζοντας, έπλαθαν και έψηναν σκεύη της δικής τους τελετής ευχαρίστησης για την επαφή και την επικοινωνία τους.

Τα ίδια συναισθήματα νιώθουμε και σήμερα στο άγγιγμα ενός αντικειμένου Raku. Ψήνονται σε ανοιχτή φωτιά, μέχρι τους 1000°C. Ο πηλός παραμένει πορώδες και ανοιχτός, έτοιμος να δεχτεί τη μαγική διείσδυση του καπνού, κατά την διαδικασία αναγωγής.

Η διακόσμηση γίνεται με γυαλώματα λευκά ή χρωματιστά με οξείδια μετάλλων και βέβαια χαρακτηριστική και απαραίτητη η παρουσία του νιτρικού αργύρου, για τους απροβλεπτους, ανεξέλεγκτους μεταλλικούς ιριδισμούς, χαρακτηριστικό του RAKU.

Η τεχνική Raku χρησιμοποιείται σήμερα για να εκφράσει σύγχρονες ανάγκες και εφαρμογές, δίνοντας τη δυνατότητα να δημιουργούμε μικρογλυπτά, επιτοίχια, ανοικτές φόρμες και μεγάλες επιφάνειες.

Οι φόρμες είναι γήινες αλλα και υπερβατικές, γεννούν η μια την άλλη, έλκονται, απωθούνται, χάνονται και εμφανίζονται μπροστά στα μάτια μου, να πουν ιστορίες που σβήνουν στο χρόνο.