Ποιοι είμαστε

Σπύρος Αρβανίτης

Γεννήθηκε στη Μεσσηνία όπου και μεγάλωσε. Η πρώτη επαφή του με τον πηλό ήταν κοντά στον πατέρα του, που έφτιαχνε πιθάρια.

Είχε σπουδάσει στη σχολή Δοξιάδη και το Κέντρο Τεχνολογικών Εφαρμογών. Παρέδιδε για 3 έτη μαθήματα κεραμικής στον Δήμο Αθηναίων.
Ξεπερνώντας τα όρια της παραδοσιακής κεραμικής, εκφράστηκε ολοένα και περισσότερο εικαστικά, ενώ ταυτόχρονα ερεύνησε νέες τεχνικές και μεθόδους, στην αναζήτησή του για έκφραση και ισορροπία ανάμεσα στη χρήση, τη γλυπτική και την αρχιτεκτονική λειτουργικότητα.

Για πολλά χρόνια καταπιάστηκε με την τεχνική RAKU, όπου η προσωπική ευχαρίστηση, αποτυπώνεται στα έργα του με ιστορίες και παραστάσεις που σβήνουν στο χρόνο, καθώς μεταδίδουν την ανάσα του στον κόσμο του, σαν συνέχεια και αντανάκλαση του κόσμου και του χώρου που μας περιβάλλει.

Απεβίωσε το 2015.

Εξέθεσε σε :
1983 ΑΘΗΝΑ
1984 ΑΘΗΝΑ – ΜΑΡΟΥΣΙ
1986 ΑΘΗΝΑ – GALLERY DADA
1986 ΜΟΝΑΧΟ – “OΗΤ”
1987 ΜΟΝΑΧΟ – “OΗΤ”
1986 ΛΩΖΑΝΝΗ – ΕΛΒΕΤΙΑ
1988 YBERNT0N – ΕΛΒΕΤΙΑ
1988 NYON- GALLERY “RITZ”
1996 ΘΕΣ/ΝΙΚΗ – GALLERY “ΜΑΝΩΛΑΚΗΣ”
1996 ΚΡΗΤΗ – ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ “EΛΟΥΝΤΑ MAPE”
1997 ΜΥΚΟΝΟΣ – ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ “ΣΑΝΤΑ ΜΑΡΙΝΑ”
1996 ΚΑΒΑΛΑ – GALLERY “ΙΔΕΟΓΡΑΜΜΑ”
1998 ΡΟΔΟΣ – ΡΟΔΙΑΚΗ ΕΠΑΥΛΙΣ
1998 ΜΥΚΟΝΟΣ – ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΜΑΤΟΓΙΑΝΝΗ

Δήμητρα Σαφιολέα

Δήμητρα Σαφιολέα

Ο πηλός είναι πολύ ενδιαφέρον και θεμελιώδης υλικό: Είναι η γη, το νερό, και με την φωτιά παίρνει μορφή και ζωή.

Η πρώτη μου επαφή με τον πηλό έγινε σε ηλικία 18 ετών, στο εικαστικό εργαστήριο της ΔΕΠΑ Καλαμάτας με τη Μυρτώ Μαγκανάρη.

Εκεί ένιωσα ότι η κεραμική για μένα είναι μια συνεχής προσπάθεια για να εκφράσω τον εσωτερικό μου κόσμο. Δούλευα την κεραμική, και κυρίως την τεχνική Raku 18 χρόνια μαζί με τον Σπύρο Αρβανίτη. Με τα χέρια μου -προέκταση της ψυχής μου-, πλάθοντας τον πηλό, θέλω κάθε κεραμικό να ξυπνά πολλά συναισθήματα στον κάθε ένα μας, όσο μικρό ή μεγάλο και αν είναι.